Door een faalangsttraining voor kinderen leert je kind inzicht te krijgen wat er in je lichaam en hoofd omgaat als je de spanning voelt opkomen en angstig wordt. Het zal dan de reacties in het lichaam en negatieve belemmerende gedachten leren herkennen in stressvolle situaties, zoals een toets of spreekbeurt en technieken aangereikt krijgen om faalangst om te kunnen buigen.Eveneens werken we via de faalangsttraining aan het ontwikkelen en verbeteren van een positief zelfbeeld.
Uit ervaring blijkt dat handvatten door middel van faalangsttraining goed werken voor het kind met faalangst.
Faalangsttraining voor Kind & Tienerpraktijk ’t Schild pakt faalangst aan, geheel op maat voor u kind. De falangsttraining zal leiden tot een verbetering van schoolresultaten, zelfvertrouwen en eigenwaarde van je kind!
Faalangst
Wat betekent faalangst?
Letterlijk betekent faalangst, angst om te falen.
Je angst om te falen speelt op wanneer jij het belangrijk vindt wat anderen van je prestatie vinden, wanneer je onder druk staat, en omdat je weet dat sommige mensen bepaalde verwachtingen van jou hebben.
Faalangst op school
Je hebt angst dat ondanks een goede voorbereiding je de helft bent vergeten. Eigenlijk is er ook al angst vooraf. ‘Het gaat niet goed, dat weet ik nu al’, ‘ik krijg vast een black-out’, zijn gedachten waar jij de hele tijd aan denkt. Faalangst heb je alleen als het gaat om een bepaalde taak, iets wat van je wordt verwacht en waar een beoordeling op volgt. Bijvoorbeeld je proefwerk in de klas, een spreekbeurt, maar ook het stellen van een vraag aan de juf tijdens de les. Door faalangst presteert het kind vaak onder zijn of haar niveau. De dagen/uren voorafgaand aan de taak voelen zwaar en zijn allerminst prettig te noemen. .
Je zult hebben gemerkt dat hoe meer pogingen je onderneemt om je angst onder controle te krijgen, hoe erger het wordt. Je wilt het graag loslaten maar je hebt geen idee hoe je dat moet doen.
Het gaat erom dat jij je altijd prettig voelt, ook wanneer je denkt dat er iets van je verwacht wordt. Dat kan door faalangsttraining voor je kind.
- Wat is faalangst?
- Hoe herken je faalangst bij jezelf?
- Hoe kun je je op dat moment ontspannen?
- Hoe kun je angstgedachten veranderen ?
- Kan dat door een faalangstraining voor het kind?
Er zijn drie soorten faalangst:
- Cognitieve faalangst: het kind heeft last van angstgevoelens bij taken op school. Bijvoorbeeld het leren van een toets of examen of het maken van een moeilijke les.
- Sociale faalangst: er zijn gevoels van angst in het omgaan met kinderen of volwassenen. Het kind denkt dat anderen hem maar dom vinden. Daarom is je kind bang om vragen te stellen in de klas, ook zal er angst zijn om een spreekbeurt voor de klas te houden.etc.
- Motorische faalangst: het kind heeft last om te falen bij vooral motorische taken. Bijvoorbeeld bij een wedstrijd spelen of een tekening maken etc.
Maar ook kinderen die juist heel goed presteren kunnen angst hebben om onder hun niveau te presteren..
Deze kinderen werken hard en streven naar zo goed mogelijke resultaten. Daar lijkt niets mis mee, ware het niet, dat voor hen de resultaten nooit goed genoeg zijn. Ze leren zoveel mogelijk uit het hoofd en nemen niet genoeg afstand van de stof. Ze steunen dus erg op hun geheugen. Als de hoeveelheid leerstof toeneemt, lopen ze dus vast.
We hebben inmiddels vele kinderen geholpen uit Den Bosch en omliggende regio’s waaronder: Vught, Rosmalen, Schijndel en Berlicum.